BOEKFRAGMENTEN
Belangrijke informatie bij de fragmenten
Ter verheldering: alinea’s of tekstfragmenten in de boeken van Joanika worden voorafgegaan door een nummer. De tekstgedeelten zijn daardoor gemakkelijk terug te vinden. Hier op de website is dat nummer onderaan weergegeven, evenals de aanduiding uit welk boek het fragment komt. Woorden die naar BewustZijn verwijzen beginnen met een hoofdletter.
Updates op deze pagina
Hier verschijnt wekelijks een nieuw fragment.
Je kunt niet bang zijn voor het onbekende
Heel vaak denk je dat je bang bent voor het onbekende maar dat is helemaal niet mogelijk.
De magie van de zintuigen
De zintuigen zijn de instrumenten waardoorheen BewustZijn zich normaal gesproken, via een omvorming van de zintuigprikkels in de hersenen, gewaar is van de eigen verbeeldingskracht.
Hoe zit het nu met de schepping?
Er bestaan vragen die wérkelijk met zichzelf in strijd zijn.…
Als ik een nachtmerrie heb, word ik steevast wakker
Het BewustZijn is immers vermomd als kind. Het wil steeds opnieuw griezelen en opgelucht raken. Zolang het verlangen naar ervaren bestaat, zal creatie altijd doorgaan.
Er bestaat geen verband tussen het verlangde object en jouw ‘ik-gedachte’
Wanneer je nog steeds denkt dat de dingen in de wereld je geluk zullen brengen, word je door deze gedachte direct getiranniseerd.
Laat je niet bedotten door de aangereikte methodes
Wanneer je een methode aangereikt krijgt door een leermeester, bestaat het gevaar dat je opnieuw bevestigd wordt in je idee dat je ‘iemand’ bent.
Waar jij je als ‘persoon’ bevindt
Kun je me vertellen waar jij je als ‘persoon’ bevindt? Mij is het nog niet gelukt. Maar ja, als je een slordig onderzoek doet, dan zeg je waarschijnlijk meteen: “Ik ben toch hier in mijn lichaam…!
Het lichaam lijkt ‘de plek’ van waaruit er iets gezien wordt
Doordat BewustZijn zich identificeert met het lichaam en stiekem het woord ‘ik’ als pseudoniem gebruikt, lijkt het lichaam ‘de plek’ van waaruit er iets gezien wordt.
Iedereen krijgt zo zijn eigen bril waar doorheen hij de wereld projecteert
Ik heb ontelbare keren meegemaakt dat volwassenen allerlei eigenschappen toedichten aan een kind dat die eigenschappen helemaal nog niet kan hebben ontwikkeld. Op die manier hebben ze het kind gedefinieerd. Dat is echter een grote vergissing omdat het daar nog te jong voor is.
Je hebt jezelf tot een object leren maken
Wanneer je als kind aan pappa vraagt: “pappa, hoe heet jij?” dan krijg je een naam te horen.“Ik heet Peter.” Als je doorvraagt, want dat doe je als kind al gauw, dan volgt er nog een hele lijst met kenmerken, waarvan pappa denkt dat hij al die hoedanigheden en kenmerken is.
BewustZijn doet net of het alleen jou is en niet ook de rest
BewustZijn heeft zichzelf een denkbeeldige beperking opgelegd, het is een doen alsof. Er lijkt zich een gevoelsmatige afsplitsing voorgedaan te hebben. BewustZijn doet net of het alleen jou is en niet ook de rest.
BewustZijn heeft heus geen krullen!
Let op, dit is een hele andere truc van BewustZijn om zich omwille van het spel te verbergen achter de reflectie, achter de identificatie met het lichaam.
“Vroeger toen ik een baby was, had ik krullen, en die heb ik nu nog, hè mam?”
“Ja, schat en die zal je ook wel houden, want je grootvader had ook krullen.”