TESTIMONIALS

Het was een fijne veilige omgeving om in te zijn en waarin je je meteen welkom voelt

Het retraite weekend dat ik bij Joanika heb doorgebracht heeft me veel stof tot nadenken gebracht.

Het was een fijne veilige omgeving om in te zijn en waarin je je meteen welkom voelt.

Joanika kan helder uitleggen met veel voorbeelden. Het is simpelweg fijn om op “(n)iemand” mijn vragen af te kunnen vuren, binnen een omgeving van respect en vriendelijkheid.

Ik ben als persoon (:-) al langer op het zogenaamde pad maar heb op die weg (is nu gebleken) veel concepten erbij gebouwd of vervangen door anderen. Ik heb het gevoel betere handvatten te hebben om “bij de les” of in het nu te blijven.

Ik denk dat ik beter begrijp wat Bewustzijn is, dat zie ik dan maar als de nieuwste revisie van mijn oude concept hierover. Telkens een beetje bijschaven.

Ik had logies erbij geboekt: het is een mooi groot huis maar niet De Hilton, het bed in mijn kamer kraakte maar sliep verder prima. Alles was schoon, dat is het belangrijkste en het was natuurlijk ook geen luxe spa weekend, daarvoor ga je niet naar Joanika.

Het uitzicht op de tuin met hoge oude bomen was geweldig en het is een hele rustige bosrijke omgeving.

Zaterdag zijn we ook nog eens lekker uit eten geweest.

Ik kan een retraite weekend aan eenieder aanraden die vragen heeft over Bewustzijn en ik hoop zeker nog vaker wat tijd met Joanika te kunnen doorbrengen.

Dorien – September 2022

Mooie Satsangs met diepe inzichten

Wij hebben een heel fijn Satsang weekend beleefd bij Joanika.

En wat een belevenis: het betoverende huis, de kunst, de prachtige omgeving, de mensen, maar vooral Joanika zelf: een levende legende.

Zo veel wijsheid, eenvoud en liefde in een persoontje. Mooie Satsangs met diepe inzichten.

Heerlijk verblijf. We komen snel weer!

Als een waaier die alle gedachten waar je in gelooft in één keer doet wegwaaien

In de twee jaar dat ik op het pad van nondualiteit zit heb ik al verschillende leraren bezocht. Een gesprek van steeds een uurtje bleek alleen niet genoeg voor mij. Ik ben namelijk vrij fanatiek ingesteld. Als ik ergens voor ga, dan grijp ik me erin vast. Juist daarom was ik heel blij dat ik een week bij Joanika terechtkon. Want als je zó lang met iemand een-op-een aan de koffietafel kan zitten, dan gaat het hard, dan gebeurt er écht iets. Dat heb ik nu zelf ervaren.

De fijne omgeving samen met de energetische ruimte maakten dat ik bijna als vanzelf naar bewustzijn werd gezogen. Wat daarbij hielp waren de concrete aanwijzingen van Joanika. Ze zegt bijvoorbeeld: je kunt maar één ding tegelijk in de waarneming hebben. Dat is meteen helder. Een ander sterk punt, vind ik, is dat ze niet vanuit de persoonlijkheid vertrekt. Steeds weer werpt ze je terug naar: je bent het lichaam niet, maar bewustzijn. Die herhalende boodschap werkt als een vaccin voor mij.

Joanika is een vakvrouw en tegelijkertijd heel benaderbaar. Omdat ze gewoon normaal doet, krijgt devotie nauwelijks een kans. Daardoor ben je minder geneigd om iets zomaar te geloven, juist veel eerder om het zelf te erváren. Soms zit ze kort op de bal, maar ik vind dat heel verfrissend. En daarbij is de aanwezigheid van Erwin, haar compagnon, gedurende de week erg belangrijk geweest. Een zeer waardevolle aanvulling.

Wauw, wat heb ik veel pareltjes zien langskomen. En heel fijn ook dat er tijd was om deze inzichten te kunnen laten landen. Het helder zien van de eigen versluiering was er zo een. Als een waaier die alle gedachten waar je in gelooft in één keer doet wegwaaien. Wat een cadeautje! Daar voel ik alleen maar dankbaarheid bij.

Aan het einde van de week ontstond er een soort vragenmoeheid. Er kwam een rust over me heen met een besef van er simpelweg alleen te hoeven zijn. Het geloof in mijn eigen gedachten begon te slijten, waardoor er ook een flink stuk energie vrijkwam. Alsof het oude ikje aan het vervagen is en de kinderlijke onschuld eindelijk weer zijn ware gezicht mag laten zien.

“die vrijheid voelt goed”

Ik ben samen met mijn partner gearriveerd in Overlangel. We gaan vijf dagen bij Joanika logeren voor onze privé Satsang dagen. Eerst eens onze bagage op onze kamer uitgepakt. Beetje onwennig dan aan het eerste kopje koffie met alleen Joanika. Ze vertelt over hoe we vrij zijn te doen wat wij willen en dat we maar hoeven te zeggen wat dat dan is. Wij kunnen elk moment dat we willen met haar een gesprek hebben. En terwijl we inmiddels in de (echt prachtige) tuin zitten en ze verder vertelt, komen toch vragen op. Regelmatig vraagt ze ook of we iets willen drinken of hoe de wandeling was. Dus je ‘zwerft daar niet zomaar rond’ zeg maar.

Het is even wennen, wanneer ze de lunch maakt, we samen eten en ik meen mee af te moeten ruimen. Na een tijdje, merk ik dat ik ineens na het eten zomaar even op bed ga liggen. Mijn partner zag me weglopen en had er plezier in. Dat is toch wat je noemt een conditionering ontdekken, en eerlijk, die heb ik meer ontdekt in die week. Ik had zo ook het idee dat ik wel Advaita Vedanta vragen moest stellen. En betrapte me er op dat ik woorden van Alexander Smit niet kon zeggen. Nou ja, in ieder geval kreeg ik meer lol in die ‘waarnemingen’, want die vrijheid voelt goed. En mijn partner deed zomaar ineens een dutje daar.

Die vijf dagen is er geen vast programma. Dat wil zeggen wij aten wel steeds samen met Joanika. Het groenten-potje, dat vind ik zo super lekker. Ook tijdens het eten raken we in gesprek en alles, echt alles kunnen we vragen. Ook over bijvoorbeeld nare gedachten die ik soms heb, of omgaan met een lastige collega. Het is fijn dat Joanika die voorvallen uitlegt, bespreekt, en ook concreet maakt wat op dat moment ‘te doen’. Het is toch vooral zelf ervaren!

We wandelden ook met zijn tweeën door de polder van de Oude Maas en op een bankje naar het water kijken. Soms beleefde ik de natuur toch net even anders. Alsof een snaterende vogel anders klinkt. Het is lastig te beschrijven. Ik vind dat taal, woorden, soms amper te vinden zijn voor ervaringen.

Eenmaal terug thuis, zijn er die ankertje, die een lijst van klusjes oproepen. Nou wij hebben ruim een week alle (vrije) tijd, net dat gedaan wat in ons opkwam. Dat is toch leven in het nu, denken we. En we hebben pret in het ‘oefenen’ samen. Bedankt Joanika, en hartelijke groeten van Carla en Pieter

“Ik heb niet eerder, zo een heldere uitleg gehoord non-dualiteit en dualiteit”

Ik was al een keer eerder uitgekomen bij Advaita Vedanta. Zat al langer niet goed in mijn vel. En tegelijk een innerlijke stem die, dan weer moppert op mezelf en toch ook steeds die vraag ‘is dit het?’

Ik ben blijven zoeken, dan weer afgeleid door de dagelijkse volle agenda en Advaita boeken lezen. Sommige boeken vind ik zo moeilijk om te lezen, maar ja ik kan er mijn hoofd gewoon niet bij houden. Het werd me echt allemaal te veel, voelde zoveel stress in mijn lijf.

En nu deed ik gisteren mee aan de Online Satsang van Joanika. Wat een verademing. Bijna letterlijk kreeg ik meer lucht en ontspanning. Beetje raar om te schrijven misschien, Joanika lijkt mij een gewone en tegelijk een bijzondere, warme vrouw. Ik heb niet eerder, zo een heldere uitleg gehoord non-dualiteit en dualiteit.  Nu zet ik door hoor. Ik ga zeker meedoen aan het Satsang Weekend deze maand.

Bedankt Joanika en tot gauw,

Meike

Een beetje spannend is het, dat wel. Ik had een A4-tje vol vragen

Het is wel fijn dat ik voor privé gesprekken naar Joanika kan. Nu voorlopig geen Satsang bij Joanika thuis mogelijk is. Het virus gooit roet in het eten. En dat we aan elkaars veiligheid denken vind ik mooi!

Een beetje spannend is het, dat wel. Ik had een A4-tje vol vragen. Maar, Joanika vertelt fijn en legt dingen zo duidelijk uit, ik hoefde ook eigenlijk helemaal niet op mijn papier te kijken. En Joanika vertelt mooie verhalen, ook om samen hard te lachen!

Ik kon situaties voorleggen, die me dwars zitten, waar ik geen idee heb wat ik kan doen. Bijvoorbeeld als twee mensen ruzie maken, waar ik bij ben, daar wordt ik zenuwachtig van. En ook je leest zoveel narigheid in de krant. En wat je op televisie ziet, ik kan er niet naar kijken. Ik maak zorgen hoe het toch verder moet, ja, vooral voor onze kinderen dan.

Volgende keer ga ik samen met mijn vriend Ad, want dat kan ook in een privé Satsang!

Rianne nam deel in juli 2017. Ze stuurde ons een prachtig verslag. Onderstaand een fragment daaruit. Om het hele verslag te lezen klik je hier. Met haar instemming hebben we een video gemaakt van het proces van haar prachtige beeld. Die is te vinden op de pagina over deze individuele weeksessie.

Uiteindelijk was het beeld een mooie afleiding voor mijn persoonlijkheid. Deze kreeg weinig kans zich ergens mee te bemoeien. Enkel bezig zijn met dat wat is. Joanika deelde het ene verhaal na het anderen, ik stelde de vragen die kwamen, antwoorden werden gegeven.

Toen ik 11 jaar geleden voor het eerst bij Joanika op Satsang kwam, weet ik nog dat ik het een beetje raar vond dat ze zo gewoon was (na meer devotionele Satsangs te hebben bezocht) en dat er niet echt iemand leek te zijn achter het “scherm”. Er was geen persoon aanwezig, ook al kon ik dat niet echt duiden. Joanika heeft wat mij betreft door de jaren laten zien dat ze rotsvast is in de onvoorwaardelijkheid die ik destijds al ervoer. Ze leeft wat ze zegt. Tijdens Satsangs reikt ze  je telkens nieuwe manieren aan om tot inzicht te komen. Leuk is daarbij om te weten dat ze kunstenaar is en creatief gebruikt maakt van allerhande beeldende hulpmiddelen. Ze moedigt je aan om vragen te stellen, vanuit je eigen ervaring. Trekt het non-duale pad je, dan zit je bij Joanika zeker aan een goed adres.

Er is een nieuwe wind gaan waaien. (winterweken dec. 2015)

Hoi Joanika,

Er is een nieuwe wind gaan waaien.

Een jonge energie die fris en levendig maakt. Een ruimte voel ik terugkomen die me in mijn jeugd altijd in beweging zette zonder vooropgezet plan.

Alle ervaringen die ik in de loop van het leven voor waar ben gaan houden bedrukten me. Ik moest hard aan mezelf werken om te verbeteren. Die vicieuze cirkel van verbeteren waar geen einde komt lijkt in stukjes gevallen. Sommige stukjes herken ik nog en andere zijn er niet meer. Lees hier de hele reactie…

Hele fijne dagen bij jullie gehad! Open, vrij en helder. (Winterweken dec. 2015)

Joanika, dank je wel, er is iets herkend, in zichzelf wakker geworden, en ik maar op mijn vierkante meter zitten: ), en daar iets proberen op te lossen of goed te maken. Prachtig en ontroerend.

Britta

Hallo Joanika,

Om een voorstelling te hebben, van wie deze e-mail is, het volgende.

Ik ben op satsang geweest op 18 juni j.l. als enige tijdens de voetbalwedstrijd Australië-Nederland. Ik ben die knappe jongeman, van 66 jaar uit Maassluis. Ik heb je toen toegezegd, dat ik een reactie zou geven op je boek, bij deze. Ik vind het een prachtig boek. Ik lees het als een boek vol gedichten, en een gedichtenboek kun je niet in één keer uitlezen. Ik lees twee of drie gedichten-nummers per dag en dat is voldoende. Ik vind je boek een rijk bezit.

met vriendelijke groet, cor van as.

Ik ben met veel interesse je boek aan het lezen.

Wat mooi zeg, hoe je de abstracte materie tot leven brengt via parallellen en concrete voorbeelden in/uit het dagelijks leven en gewaarzijn. Ik zou jouw boek ook willen bestellen voor mijn tweelingzus.

Vriendelijke groet,

Sandra Hooijer

Ik ben inmiddels over de helft en vind haar boek nu al verslavend. Soms ook eng als je ontdekt dat je eigenlijk helemaal geen persoonlijkheid bent of hebt. Dat het alleen maar projecties zijn van het Bewustzijn. Als je haar teksten tot je door laat dringen ontdek je ook dat er geen ontsnappen aan is. Dus overgave is dan het enige wat je verder brengt. Ik heb a course in miracles twee keer gelezen maar de toch weer net andere vorm hoe Joanika het Bewustzijn omschrijft is misschien wel overtreffend.

Rob Overgaauw

Voor InZicht heb ik jouw boek mogen lezen. Bedankt voor het recensie exemplaar en het boek op zich. Ik heb het met veel genoegen en aandacht gelezen. Wat mij betreft ben je er in geslaagd zeldzaam indringend en uitnodigend over dit wonderbaarlijke onderwerp te schrijven. Je hebt de zoektocht van deze recensent in elk geval een nieuwe impuls gegeven. Nogmaals bedankt. Het is jammer dat Overlangel zo’n eind bij Haarlem uit de buurt ligt, anders was ik zeker langsgekomen op satsang

– Frans Hasselaar

hoi Lieve Joanika …. ik lees je prachtige boek met zoveel vreugde, verwondering & liefde ….. ik zou 100-uit kunnen vertellen ….. de wijze van vertellen, zo levend en beeldend, sierlijk, groots en o zo direct en helder ….. en dan die intens verrukkelijke eenvoud, daar waar zo gauw overheen gekeken wordt ….. de dialogen tussen jou, je ouders, de poppen, de broertjes, …… krijg nu traantjes in mijn oven van overvloeiende Liefde …… voel zo veel nu ineens nu ik dit schrijf …… overstromend …… ben zo dankbaar voor Jou ….. de Allesomvattendheid, ….. het Stille, Vreugdevolle, Zuiver en Heldere Zien waarin alles en iedereen welkom is ……

lots of love 🙏💖🌹🔥

Richard

Dank je voor de fantastische inzichten die onze privé gesprekken mij hebben gegeven. Ik heb heel wat leraren bezocht, je was de enige die helder refereerde aan de dagelijkse dingen in het dagelijks leven waardoor ik in één klap helderheid kreeg.

– Saskia

Ik heb twee jaar geleden je eerste boek gelezen en werd meegevoerd in jouw levensverhaal en je weg naar zelfrealisatie. Ik vond het een prachtig boek! Nu heb ik je tweede boek gelezen en voelde me letterlijk aangesproken. Inzichten kwamen als kwartjesregen naar beneden gevallen! Ik kan het iedereen aanraden!

– Kees Rebel

Dag Joanika,

Ik denk ik mail je even. Ik ben inmiddels al even bezig in je boek (mijn vader trok het niet dus na een week dat ik bij jou ben geweest, ben ik begonnen met lezen).

Ik hou ervan hoe je doorzet net zolang tot het gevoeld wordt ipv begrepen. Deze manier van directheid zocht ik. Ik heb natuurlijk al heel wat advaita boeken gelezen en ook daar staat de uitleg betreft de theoretische kant (want dat wil het ego zo graag). Maar het lijkt wel of je daar geen genoegen mee neemt, heerlijk!

Ik had een heel sterk gevoel dat het bewustzijn in het midden van mijn hersens zit ipv dat alles in het bewustzijn plaats vind. Ik lees je boek langzaam en laat de woorden doorkomen. Ik voel dat de boel gaat wankelen.

Ineens, is het niet meer dan logisch, dat je zowel je lichaam bent als ook de kamer waar ik in zit. Het wordt allemaal waargenomen dus waarom zou de kamer minder IK zijn dan mijn lichaam?!

Ik vind het even leuk dit met je gedeeld te hebben,

Hartelijke groet,

Sjoerd

Hallo Joanika,

Naar aanleiding van het gesprek woensdag 16 juli j.l even een reactie ik heb nu vakantie en het boek gelezen wat ik van je kreeg :Bewustzijn zoek je iets! Knap hoor als je je leven zo op papier zet ,en daar via boek vorm een ander mee laat delen bedankt!

Naar dat ik van nature geen boeken lezer ben en deze helemaal heb uitgelezen, een reactie: Lieve Joanika,jij bent een pracht mens en zoals ik er tegen aankijk een lieve zorgzame moeder partner en medemens,ben dankbaar dat ik je mocht ontmoeten,vind het knap (verwonder,bewonder) hoe je met de situatie’s in het leven omgaat,en kan daar zeker mijn lering ook uithalen,dat zal zeker ook een proces zijn.

Maar zo ik ook uit je boek haal is dat een proces,dat IS het LEVEN, BEWUSTZIJN!

Ook heb ik het boek geweldloze communicatie gekocht,ben ik nu aan het lezen,voor mij ook interessant!

Fijn dat ik de kijk op het leven en beleven ,via is een andere weg en door een onafhankelijke mens kan zien,waardoor dezelfde dingen in een ander daglicht komen te staan verlicht en onverlicht.

Joanika ik wens je samen met je man Borge, en bij de ontmoetingen met Peter en Annemiek veel levens vreugd, verder ben ik benieuwd is de bouwstop al opgeheven en kan je je verdere plannen met de nieuwbouw verwezenlijken?

Een hartelijke lieve groet Richard.