beeldhouw satsang intensive joanika ring Rianne

Reactie deelnemer beeldhouw satsang intensive (juli 2017)

Een midweek bij Joanika te gast bestond enkel uit ervaren. Met een hompje klei in mijn hand start ik maandagochtend vol nieuwsgierigheid met het maken van een beeld. Met het thema in mijn hoofd om dans, beweging, nieuwsgierigheid en het kind in je zelf uit te drukken begon de klei door mijn vingers te glijden. Ondertussen bladert Joanika in een boek vol kunst. Ineens is daar een afbeelding van een beer. Ja!! Roep ik enthousiast, deze expressie wil ik uitdrukken. Nog voordat Anne-Mieke de eerste heerlijke lunch van deze week op tafel heeft staan staat mijn beeldje in klei.

Na de lunch vertrekken we naar het atelier om te beginnen met ‘het beeld’. Joanika zoekt en vind een stukje ijzer wat volstaat voor de sokkel. Daarna begint het scheuren en plakken van krantenpapier. Als Anne-Mieke ons roept voor het avondeten staat mijn beeld al op eigen benen door het eerste laagje gips.

Zo kliederen we twee dagen met gipsen papjes totdat het beeld de rondingen en vorm krijgt die ik mooi begin te vinden. Alleen die rechtse arm steekt wat vreemd naar achter. Klopt dit wel? Ofwel hoort het te kloppen? Alles mag, alles kan, niets is fout. Mezelf in houding op de foto en jawel beetje vreemd is de arm wel. Als ik beslis dat het beeld kloppend mag zijn zagen we de arm rigoureus af. Uurtje later staat deze er weer netjes aan in de houding zoals ik deze het liefste zie.

De prachtige omgeving bij Keent, in OverlangelIn de avond maak ik door het natuurgebied van de Maas (Keent) een mooie wandeling tussen de koeien.

De laatste twee dagen is het raspen, dunne papjes gips maken, raspen, nog fijner raspen totdat vrijdagmiddag weliswaar een prachtig beeld is ontstaan.

Uiteindelijk was het beeld een mooie afleiding voor mijn persoonlijkheid. Deze kreeg weinig kans zich ergens mee te bemoeien. Enkel bezig zijn met dat wat is. Joanika deelde het ene verhaal na het anderen, ik stelde de vragen die kwamen, antwoorden werden gegeven. Mensen die bij Joanika over de vloer komen kwamen nieuwsgierig kijken en deelde spontaan wat ze van het beeld vonden. Anne-Mieke verzorgde de lunch en diner waar ik enorm door geïnspireerd raakte en van genoten heb.
Vrijdag aan het eind van de middag het beeld bekijkend, atelier weer netjes opgeruimd leek het of er niets wat gebeurd. Enkel ervaren!

– Rianne Das