DEFINITIES

Andere categorie bekijken? Onderstaand kun je een keuze maken.

  

De boeken van Joanika

Leeswijzer bij de boekfragmenten

Taal is in wezen dualistisch. Het bijzondere van taal is dat het je verleidt tot het voor werkelijk houden van iets dat een volslagen illusie is. Tegelijkertijd is taal ook bij machte de beleving van deze illusie weer te niet te doen.

Wat is satsang?

Tijdens de Satsang met Joanika vinden er dialogen plaats, in een vraag en antwoord setting. Het onderwerp draait telkens weer om de vraag. "Waarom ervaar ik afgescheidenheid en waarom verlang ik naar eenheid. Wat is mijn ware natuur. Wie ben ik? Wat heb ik allemaal aangenomen van anderen. Wat is werkelijk en wat is niet werkelijk".

Ben jij een terugkerende zoeker?

Wanneer je langer meeloopt en de terminologie niet meer verwarrend voor je is, dan wil je dieper op het zelfonderzoek ingaan. Je wilt zelfs dat het radicaal wordt. Vragen die ineens bij je kunnen opkomen en nog op het persoonlijke vlak liggen, daarvan wil je eigenlijk dat ze door de leraar direct de kop worden ingedrukt.
vijver

Ben jij een nieuwe zoeker?

Op een bepaald moment kan het besef rijzen: “ik heb het aanhoudende gevoel dat er iets wezenlijks in mijn leven ontbreekt. Ik heb van alles bereikt, alle materiële verlangens zijn vervuld, dus daar ontbreekt het niet aan. Hoe kan dat nou?" Op dat moment sta je open voor een echt onderzoek en het verlangen naar het antwoord laat je niet meer los. Wat ook kan is dat je zoveel lijdt dat het niet meer houdbaar is, je alle helpende instanties al hebt afgelopen en het op niets is uitgelopen.
schilderij van Anne-Mieke Bovelett

Wat is Bewustzijn?

Het woord Bewustzijn is blijkbaar zo vaag dat er allerlei uiteenlopende betekenissen aan toegekend kunnen worden. Je hebt bijvoorbeeld: het algemene Bewustzijn en daarnaast nog mijn Bewustzijn en jouw Bewustzijn. Ieder heeft zo zijn eigen bewustzijn.
fragment van een schilderij van Anne-Mieke Bovelett

Wat is Advaita

Korte uitleg over Advaita, Satsang, Non-dualisme, inzicht en bewustzijn.