Ben jij een terugkerende zoeker?

Wanneer je langer meeloopt en de terminologie niet meer verwarrend voor je is, dan wil je dieper op het zelfonderzoek ingaan. Je wilt zelfs dat het radicaal wordt. Vragen die ineens bij je kunnen opkomen en nog op het persoonlijke vlak liggen, daarvan wil je eigenlijk dat ze door de leraar direct de kop worden ingedrukt. Je hebt het gevoel dat zulk onderricht je de gezochte helderheid geeft. Je bent het flirten met non-dualiteit en het lanterfanteren beu. You mean business! Je verlangt naar bevrijding van welk geloof dan ook dat je is opgedrongen. Je rust niet meer tot je de ultieme Werkelijkheid als Jezelf hebt herkend.

Het komt voor dat als je in een satsang terecht komt waar ook beginnende zoekers zijn dat je je ergert aan de verhalen, de beschrijvingen van allerlei gebeurtenissen, het constante oprakelen van dingen die in het verleden zijn gebeurd of in de toekomst zouden kunnen gebeuren, waarvan jij vindt dat je eraan voorbij bent. Je kan zelfs de gedachte ontvangen dat de leraar het onderricht onzuiver uitdraagt als daar niet op wordt ingegrepen. Maar pas op, het is altijd anders dan je denkt.

Niet elke “ervaren” zoeker hoeft of heeft al voldoende compassie en geduld in zich om geïnteresseerd te blijven. Je wilt juist voorbij deze verhalen, ook die van jezelf reiken.

Er is dus een mogelijkheid dat je kan kiezen om beide satsangs afwisselend te bezoeken of juist alleen naar de satsang te komen die je zonder omwegen naar dat wat je zoekt zal kunnen leiden, vooral als je onderzoek ook die radicale integriteit heeft. Probeer de aangereikte handvatten uit, laat je inzichten en je praktijk ervaringen regelmatig door je leraar scannen op virussen. Want er bestaan genoeg ongeziene insluipers die je weer verlokken om naar het poppenhuis terug te keren zonder dat je het zelf in de gaten hebt.

Blijf het liefst bij maar een leraar waarvan je de terminologie kent. Dat geeft het minste verwarring, waardoor je niet in het vergelijken van de kennis over non-dualiteit terecht komt. Ook alsmaar boeken lezen zonder dat je interpretatie van de gelezen tekst wordt uitgewisseld met een leraar, kan je op het verkeerde been zetten.

– Joanika