Wat is satsang?

Tijdens de Satsang met Joanika vinden er dialogen plaats, in een vraag en antwoord setting. Het onderwerp draait telkens weer om de vraag. “Waarom ervaar ik afgescheidenheid en waarom verlang ik naar eenheid. Wat is mijn ware natuur. Wie ben ik? Wat heb ik allemaal aangenomen van anderen. Wat is werkelijk en wat is niet werkelijk”. En dergelijke.

De traditie is in India ontstaan omdat er iemand werd ontdekt, die onder alle omstandigheden gelijkmoedigheid en innerlijke vreugde uitstraalde. Daaruit ontstond de vraag “Wat is er met jou gebeurd, hoe kan dat?”

Daaruit is op dat moment dat die vraag valt de leermeester en de leerling ontstaan. Als er geen vragen zijn, is er ook geen leermeester en geen leerling. Het is tijdens de gesprekken niet de bedoeling dat de mensen onderling met elkaar in gesprek gaan. Alle vragen lopen via de “leermeester” Dat is ook om persoonlijke irritaties geen kans te geven. Vaak willen mensen je gratis advies geven of je verhaal overnemen zonder dat je daarom gevraagd hebt.

De gesprekken zijn niet ter verbetering van de persoon. Veel eerder leiden de gesprekken naar een volledig mogen zijn wie je bént. Waar jij je eventueel voor schaamt, dat omarmt de leermeester. Niets in de gesprekken heeft een persoonlijk karakter. De dialogen gaan meer over welke processen er plaats vinden binnen de persoonlijkheid, waardoor een ieder die aanwezig is bij de satsang die processen in zichzelf kan herkennen. En alles waar het licht op valt heeft de neiging om op te lossen waardoor er ruimte ontstaat voor iets nieuws.

Je hoeft niet perse met vragen te komen. Je kunt ook luisteren naar de dialogen.