ALLE BLOGS, ARTIKELEN EN HANDVATTEN

Heb je liever een overzicht per categorie? Onderstaand kun je een keuze maken.

  

Zaadjes van een paardebloem, gevangen in spinrag

Wat is angst? (artikel in InZicht)

Waarschijnlijk maakt angst het grootste deel uit van ons leven. Iedereen weet wel waar hij of zij het meeste bang voor is. We zijn blijkbaar zo gewend om ermee te leven dat we er niet eens meer over nadenken.
Joanika met haar dochter - 1971

Mijn oorspronkelijk gezicht (artikel in InZicht over opvoeding)

/
Toen jullie mij voor het eerst in de ogen keken, toen hebben jullie de Liefde herkend. Jullie hebben gevoeld en geweten met iets samen te vallen, iets zo diep, zo onbegrensd, zo onvoorwaardelijk, zo open. Iets van een levende schoonheid.
Joanika Ring in haar atelier

Joanika over kunst en creativiteit (InZicht, mei 2007)

Sommige mensen die in mijn atelier staan zeggen opeens: “Wow… Ik wou dat ik dat kon, maar ik ben niet artistiek, ik heb daar géén talent voor”. “Heb je het al eens geprobeerd dan”, vraag ik. “Nee, maar dat kan ik toch niet?” “Kom, ik leer het jou, als je wilt”. Dan begint de Satsang zonder woorden.
Lezersbrief in InZicht en het antwoord van Joanika

Antwoord van Joanika op een ingezonden brief in InZicht, 2009

De redactie van InZicht ontving een brief van een lezer die liever anoniem wenst te blijven. Tegen hun gewoonte in besloten ze de anonimiteit van de briefschrijver te respecteren en de brief te plaatsen, evenals de reactie van Joanika op deze brief. Onderstaand de brief, en daaronder de (hier niet ingekorte) reactie van Joanika.
Blije vrouw

Feitelijk weet je niet wie je bent (InZicht, Mei 2011)

Feitelijk weet je niet wie je bent. in het begin van je jonge leven was dat geen probleem. Gewoon Zijn was voor jou natuurlijk. Anderen vertellen je nu per herhaling hoe jij bent. Je wijze van gedrag wordt gecensureerd, in wat wel en wat niet kan en wat wel en wat niet mag. Je mag er zijn, maar alleen onder bepaalde voorwaarden.
prikkeldraad

Over verslaving (InZicht, Mei 2014)

Verslaving kan uiteindelijk ontstaan door een herhaaldelijk terugkerend gevoel van ongenoegen. De lichamelijke sensaties die we bijvoorbeeld hebben leren benoemen als leegte, spanning, eenzaamheid, angst, onvervulde behoeftes, gebrek, zinloosheid enz. zijn onaangenaam omdat ze aan een verhaal vastzitten waarbij je hebt ervaren dat je wezenlijke liefdes-aard gruwelijk werd ontkend.
vogel in hand

Je kunt niet iets loslaten wat je niet eerst hebt vastgepakt

Met elk handvat dat de leermeester een zoeker aanreikt lijkt de leermeester het bestaan van diezelfde zoeker te erkennen.
Fragment schilderij van Anne-Mieke Bovelett

Bewustzijn kent het woord NEE niet

Wat je bent is een dubbele JA-JA. Bewustzijn kent het woord NEE niet. Het kan alleen maar erkennen wat is. Het zegt dus JA tegen ja. Het zegt dus JA tegen nee.
lichaam en licht

Het lichaam is volslagen onschuldig en toch mishandeld door de ik-gedachte

Er is geen schuld. Want het lichaam is leeg, onbemand, volslagen onschuldig.
Lotus

Er is slechts leegte

Er is slechts leegte, een beschikbaarheid voor verschijnselen die onophoudelijk komen en gaan, voor projecties die de leegte telkens van een of andere vorm voorzien.
Peter en Annemieke, de kinderen van Joanika

Het kind wekt alles wat het zich kan voorstellen tot leven

Net zoals een kind in zijn eigen gefantaseerde voorstellingen opgaat en er omwille van de aangeboren speelsheid er tijdelijk in gelooft.
zonsopgang

Serene rust

Heb je wel eens een serene rust of ruimte gevoeld als je een feit hebt erkend en er dus sprake is van overgave?