ALLE BLOGS, ARTIKELEN EN HANDVATTEN

Heb je liever een overzicht per categorie? Onderstaand kun je een keuze maken.

  

Lotus

Er is slechts leegte

Er is slechts leegte, een beschikbaarheid voor verschijnselen die onophoudelijk komen en gaan, voor projecties die de leegte telkens van een of andere vorm voorzien.
Peter en Annemieke, de kinderen van Joanika

Het kind wekt alles wat het zich kan voorstellen tot leven

Net zoals een kind in zijn eigen gefantaseerde voorstellingen opgaat en er omwille van de aangeboren speelsheid er tijdelijk in gelooft.
zonsopgang

Serene rust

Heb je wel eens een serene rust of ruimte gevoeld als je een feit hebt erkend en er dus sprake is van overgave?
denken

Als je gelukkig bent dan denk je niet. Als je ongelukkig bent dan denk je je suf!

De persoon houdt zijn identiteit bij elkaar door een onophoudelijke stroom gedachten die gerelateerd is aan die identiteit.
parkiet

In wezen ben je met jezelf in gesprek

Een ander kan je nooit bevestigen in waar je in bevestigd wilt worden. De ander is slechts een objectief verschijnsel, waargenomen door jou en beleeft door jou via de conditioneringen die zijn ontstaan in lichaam, denken en voelen.
walnoot

Van jezelf mogen zijn zoals je bent

Wanneer anderen bezwaar tegen je gemanifesteerde Zijn hebben kan je dat gerust naast je neerleggen. Alles wat nodig is. is dat je van jezelf mag zijn zoals je bent.
Zonsopkomst in Herpen, vlakbij Overlangel en het huis van Joanika

Welke rol speelt aandacht of aandachtig zijn?

Op internet kun je nagenoeg elke leraar volgen en elke leraar lijkt zo zijn eigen betekenis te geven aan de woorden ‘geest’, bewustzijn, aandacht, helderheid. Dat kan erg verwarrend werken. Misschien wordt de verwarring nog groter wanneer je mijn uitleg hier ook weer leest.
meditatie op het strand

Hoe kan ik één zijn als ik steeds ervaar dat er velen zijn? Ben ik dan één met…de anderen?

Nee, er zijn geen anderen. Er is uitsluitend een beleving van wat je ‘anderen’ noemt. Voor het tot stand komen van die beleving zijn de zintuigen je wonderbaarlijke gereedschap. De zintuigen zijn de tovenaars die je de wereld laten beleven.
eenzame man

Hoe komt het toch dat ik zo afhankelijk blijf van de ander om me compleet te voelen?

VRAAG aan Joanika: Afscheid moeten nemen heeft iets wat ik maar al te goed ken, daarbij komt het gevoel van eenzaamheid weer opzetten. Hoe komt het toch dat ik zo afhankelijk blijf van de ander om me compleet te voelen?
mandala door Anne-Mieke Bovelett

Waarnemen lijkt te komen en te gaan bij mij, hoe kan dat?

VRAAG AAN JOANIKA: Bij mij ontstaat er telkens verwarring in verband met het waarnemen, dat waarnemen lijkt te komen en te gaan bij mij, hoe kan dat? Kun je uitleg geven wat er dan in werkelijkheid gebeurt?
schilderij van Anne-Mieke Bovelett

Wat is Bewustzijn?

Het woord Bewustzijn is blijkbaar zo vaag dat er allerlei uiteenlopende betekenissen aan toegekend kunnen worden. Je hebt bijvoorbeeld: het algemene Bewustzijn en daarnaast nog mijn Bewustzijn en jouw Bewustzijn. Ieder heeft zo zijn eigen bewustzijn.
fragment van een schilderij van Anne-Mieke Bovelett

Wat is Advaita

Korte uitleg over Advaita, Satsang, Non-dualisme, inzicht en bewustzijn.