ALLE BLOGS, ARTIKELEN EN HANDVATTEN

Heb je liever een overzicht per categorie? Onderstaand kun je een keuze maken.

  

Positief denken is ook geen techniek die mij kon transformeren

Gedachten komen en gaan, zoals wolken voorbij trekken aan een…

Er is lijden, dat wel, maar er is ‘niet-iemand’ die lijdt.

Stel, je zit rustig televisie te kijken naar een amusementprogramma,…
beeldhouw satsang intensive joanika ring Rianne

Reactie deelnemer beeldhouw satsang intensive (juli 2017)

Een midweek bij Joanika te gast bestond enkel uit ervaren. Met…
bloemen bij de hartverwarmende reactie van Ineke.

Reactie deelnemer: Er is een nieuwe wind gaan waaien

Afgelopen week kregen we deze hartverwarmende reactie van Ineke. Samen met haar echtgenoot bracht ze een hele satsang zondag door met Joanika.
De boeken van Joanika

Leeswijzer bij de boekfragmenten

Taal is in wezen dualistisch. Het bijzondere van taal is dat het je verleidt tot het voor werkelijk houden van iets dat een volslagen illusie is. Tegelijkertijd is taal ook bij machte de beleving van deze illusie weer te niet te doen.

Wat is satsang?

Tijdens de Satsang met Joanika vinden er dialogen plaats, in een vraag en antwoord setting. Het onderwerp draait telkens weer om de vraag. "Waarom ervaar ik afgescheidenheid en waarom verlang ik naar eenheid. Wat is mijn ware natuur. Wie ben ik? Wat heb ik allemaal aangenomen van anderen. Wat is werkelijk en wat is niet werkelijk".

Ben jij een terugkerende zoeker?

Wanneer je langer meeloopt en de terminologie niet meer verwarrend voor je is, dan wil je dieper op het zelfonderzoek ingaan. Je wilt zelfs dat het radicaal wordt. Vragen die ineens bij je kunnen opkomen en nog op het persoonlijke vlak liggen, daarvan wil je eigenlijk dat ze door de leraar direct de kop worden ingedrukt.
vijver

Ben jij een nieuwe zoeker?

Op een bepaald moment kan het besef rijzen: “ik heb het aanhoudende gevoel dat er iets wezenlijks in mijn leven ontbreekt. Ik heb van alles bereikt, alle materiële verlangens zijn vervuld, dus daar ontbreekt het niet aan. Hoe kan dat nou?" Op dat moment sta je open voor een echt onderzoek en het verlangen naar het antwoord laat je niet meer los. Wat ook kan is dat je zoveel lijdt dat het niet meer houdbaar is, je alle helpende instanties al hebt afgelopen en het op niets is uitgelopen.
Zaadjes van een paardebloem, gevangen in spinrag

Wat is angst? (artikel in InZicht)

Waarschijnlijk maakt angst het grootste deel uit van ons leven. Iedereen weet wel waar hij of zij het meeste bang voor is. We zijn blijkbaar zo gewend om ermee te leven dat we er niet eens meer over nadenken.
Joanika met haar dochter - 1971

Mijn oorspronkelijk gezicht (artikel in InZicht over opvoeding)

/
Toen jullie mij voor het eerst in de ogen keken, toen hebben jullie de Liefde herkend. Jullie hebben gevoeld en geweten met iets samen te vallen, iets zo diep, zo onbegrensd, zo onvoorwaardelijk, zo open. Iets van een levende schoonheid.
Joanika Ring in haar atelier

Joanika over kunst en creativiteit (InZicht, mei 2007)

Sommige mensen die in mijn atelier staan zeggen opeens: “Wow… Ik wou dat ik dat kon, maar ik ben niet artistiek, ik heb daar géén talent voor”. “Heb je het al eens geprobeerd dan”, vraag ik. “Nee, maar dat kan ik toch niet?” “Kom, ik leer het jou, als je wilt”. Dan begint de Satsang zonder woorden.
Lezersbrief in InZicht en het antwoord van Joanika

Antwoord van Joanika op een ingezonden brief in InZicht, 2009

De redactie van InZicht ontving een brief van een lezer die liever anoniem wenst te blijven. Tegen hun gewoonte in besloten ze de anonimiteit van de briefschrijver te respecteren en de brief te plaatsen, evenals de reactie van Joanika op deze brief. Onderstaand de brief, en daaronder de (hier niet ingekorte) reactie van Joanika.