Zintuigprikkels geven hun informatie af zónder de tussenkomst van het denken

De wetenschap die onderzoek doet naar de werking van het geheugen staat inmiddels ook voor verrassingen, heb ik begrepen. Ze zeggen dat onze hersenen tegen ons liegen. Nou daar ben ik
dus óók achter gekomen. De vraag is ontstaan: denk ik wel? De hersenen kunnen altijd maar op één ding tegelijk gefocust zijn. Ze zijn dualistisch ingesteld, zal ik maar zeggen. Om iets te kunnen ervaren moet er één hier en een dáár zijn. Ik kan mijn aandacht dus niet tegelijk richten op een gedachte en óók nog op mijzelf als de denker van die gedachte. Ik vond het zelf ook wonderbaarlijk om dát te ontdekken. Alleen, ik had daar geen wetenschappelijke apparatuur voor nodig of andere toeters en bellen, het was meer een kwestie van afgaan op mijn eigen levende ervaring. Gewoon door middel van een manier van gadeslaan die géén enkele interpretatie toeliet.

Uit het boek: “Bewustzijn. Zoek je iets?” – fragment 591

foto:  Enoch Leung