Zo’n beleving laat geen sporen achter

Wanneer ik op dat moment één en al ruiken zou zijn geweest, zou ik niet geweten hebben wat ik rook. Zou het van enige betekenis zijn geweest als ik dat wel had geweten? Helemaal niet. Het weten wat het is, stopt juist het directe ervaren. Om op zo’n moment samen te vallen met de geur en haar zélf te zijn, dát is de vervulling waar ik naar op zoek was. Ik heb het ontdekt! Eigenlijk is er het BewustZijn plus “geuren opsnuiven”. Nee, zelfs dát niet, het is het BewustZijn dat de vorm heeft aangenomen van de geur. Vandaag de dag wordt mijn geheugen er niet meer bijgehaald. Nooit meer! Alles is en blijft een gloednieuwe belevenis. Omdat de beleving niet meer wordt geïnterpreteerd of persoonlijk wordt ingekleurd. Er hoeft niets van opgeslagen te worden in mijn geheugen. Omdat alles helemaal wordt “af-ervaren” hoef ik er niets van te onthouden. Zo’n beleving laat geen sporen achter. Ik bén mijn ervaring, ze is een uitbreiding van wat ik bén. De geur komt uit het niets en ze verdwijnt in het niets. Nou ja, als je het BewustZijn “niets” wilt noemen.

Uit het boek: “Bewustzijn. Zoek je iets?” – fragment 270

foto:  Angelia Hardy