Er bestaan geen goede, slechte of betrouwbare mensen

Ik kan nooit met mijn totale wezen handelen als ik al van tevoren besloten heb hoe ik zal gaan reageren. Dan zit het denken ertussen. En wat is dat denken? Het zijn motivaties die allemaal verband houden met het geloof in de persoon! Ik word onecht, ik ga dan het gedrag wat bij de beslissing past imiteren. Gelukkig hoef ik me geen zorgen te maken hoe ik zal gaan handelen in een crisissituatie, dan heb ik namelijk géén tijd om te denken. Ik heb dan geen tijd voor mijn geloof in de persoon. Ik handel dan automatisch in harmonie met het totaal. Maar zodra ik tijd genoeg heb is het denken erbij betrokken en komen de motieven, gebaseerd op angst en verlangen, om de hoek kijken. Ik bereken mijn kansen. En dan handel ik wel of niet.

Uit het boek: “Bewustzijn. Zoek je iets?” – fragment 489

foto:  Philippe Put